Varighed: 2 timer

I mange mindre og mellemstore virksomheder er der ingen bestyrelse eller en ”tante-bestyrelse” til ejer. Ordet ”tante-bestyrelse” er naturligvis negativt ladet, men skal alene opfattes som en beskrivelse af en bestyrelse, hvor der ofte sidder personer, som er venner og/eller familie til ejer – og derfor ikke ud fra deres kompetencer, men alene slægtskab/venskab giver en hånd med i bestyrelsen.

I nogle brancher er der tilsyn, der stiller krav – særligt inden for det sociale område – om, at der skal være en professionel bestyrelse i selv mindre virksomheder/tilbud. Alle virksomheder – både mindre og mellemstore virksomheder – har gavn af en professionel bestyrelse. Det vil uden tvivl kvalificere daglig ledelse i udviklingen af virksomheden til fordel for medarbejderne og ejer.

Hvordan og hvad er egentlig forskellen på ”tantebestyrelsen” og den professionelle bestyrelse, hvilket ansvar og roller, ligger der i et bestyrelsesarbejde, og hvad har bestyrelsen af opgaver.

Allerede her kan jeg afsløre – at bestyrelsen har et ansvar – hvis virksomheden bevæger sig indenfor det Sociale område, så er der store krav fra Socialtilsynet og et stort samfundsansvar at leve op til. I øvrige virksomheder er der også et ansvar – et bestyrelsesansvar. Men der har bestyrelsen oftest det formål at give leder/direktør/ejer en god sparring i daglig drift og ledelse.

På kurset kommer vi ind på:

· Hvad er en bestyrelse, og hvorledes sammensættes den?

· Hvad er bestyrelsens grundlag og ikke mindst ansvar – og hvad er det enkelte medlems personlige ansvar?

· Hvordan arbejder den gode bestyrelse sammen med daglig ledelse?

· Hvad skal daglig ledelse opfylde og oplyse om for at få mest muligt ud af sin bestyrelse?

· Hvordan finder man nye bestyrelsesmedlemmer?

· Hvordan evaluerer man sig selv i bestyrelsen?

· Hvordan husker bestyrelsen at komme hele vejen rundt i virksomheden i løbet af året?

Form: Undervisning og diskussion med eksempler relateret til den konkrete virksomhed og branche.

Effekt: Bestyrelsen erhverver sig viden om bestyrelsesarbejdet og et grundlag for at arbejde videre i en mere professionel retning til gavn for en sund virksomhedsdrift.